green-chameleon-s9CC2SKySJM-unsplash
7.06.2022

Analyse van de context van uw organisatie – hoe functioneert dat?

ISO-managementnormen op basis van de High-Level Structure vereisen dat een organisatie eerst een analyse maakt van haar interne en externe context en vervolgens een plan opstelt om haar doelstellingen te bereiken. De combinatie van een SWOT- en een PESTLE-analyse is een goede methode om deze activiteit uit te voeren.

Zeilboot waarvan de zeilen bol staan door de wind

Contextanalyse is een methode om de interne en externe bedrijfsomgeving van een organisatie te onderzoeken. Het doel is een beter inzicht te verschaffen in de kwesties die van invloed zijn op de organisatie. Deze inzichten zijn nuttig voor het ontwikkelen van een proactief plan dat in lijn is met de doelstellingen van de organisatie.

PESTLE is een instrument om inzicht te krijgen in de belangrijkste krachten die een organisatie beïnvloeden. Stel je voor dat de organisatie een zeilboot is. De externe krachten, zoals de stroming, de wind en andere weersomstandigheden, maken het gemakkelijker of moeilijker om de bestemming te bereiken. De kapitein houdt daar rekening mee bij het uitzetten van de koers. Op dezelfde manier is PESTLE een belangrijk navigatie-instrument voor uw organisatie om na te denken over haar toekomst en te plannen hoe die in te vullen. De krachten zijn onderverdeeld in zes soorten: Politiek, Economisch, Socio-demografisch, Technologisch, Juridisch en Milieu, waarvan PESTLE is afgeleid.

Een SWOT-analyse helpt organisaties te ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze kunnen verbeteren, zowel vanuit een intern als een extern perspectief. SWOT staat voor sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Het interne gezichtspunt betreft de sterktes en zwaktes en zijn de zaken die de organisatie kan beheersen. Het externe gezichtspunt gaat over de kansen en bedreigingen die de organisatie niet kan beheersen, maar wel kan benutten of beperken. Door voorafgaand aan de SWOT een PESTLE-analyse uit te voeren, kunnen de resultaten van de PESTLE-analyse gebruikt worden om de kansen en bedreigingen in de SWOT gerichter in beeld te brengen.

In dit artikel beschrijven we de SWOT-analyse om inzichten te genereren voor de toekomstige strategie. In een eerder artikel bespraken we de balanced scorecard als instrument voor strategie-executie. Waarom dan niet al de dimensies van de BSC (balanced scorecard) gebruiken tijdens de SWOT-analyse? De aanpak blijft hetzelfde, maar in plaats van de algemene vraag “Wat zijn onze zwakke punten?”, zetten we die nu om in “Wat zijn onze zwakke punten in de context van de perspectieven van financiën, klanten, interne bedrijfsprocessen en organisatorisch vermogen?”. Hetzelfde doen wij voor de sterke punten, kansen en risico’s. Op die manier brengen we de resultaten van de SWOT-analyse een stap dichter bij de strategiekaart.

De volgende stap is om naar uw SWOT-matrix te kijken voor verbanden. Ondersteunen sommige van uw sterke punten op natuurlijke wijze de geïdentificeerde kansen? Als u een einde maakt aan de zwakke punten, creëert u dan meer kansen? Uw ideeën over hoe u uw sterke punten kunt gebruiken en uw zwakke punten kunt overwinnen, moeten uw plan inspireren

Een goed uitgevoerde SWOT/PESTLE-analyse is een waardevol instrument in uw gereedschapskist om de bedrijfsprestaties te verbeteren en bedreigingen en zwakke punten in de toekomst te verminderen. Het kan uw bedrijf ook stimuleren om het plan te vernieuwen – er kunnen innovatieve ideeën opduiken waar u niet aan gedacht zou hebben als u het bedrijf niet van alle kanten had bekeken.

Concluderend kan worden gesteld dat de SWOT-analyse een eenvoudig maar betrekkelijk compleet instrument is voor het opstellen van een bedrijfsplan, vooral wanneer deze wordt aangevuld met de PESTLE-analyse. Er zijn andere hulpmiddelen die kunnen worden overwogen om de SWOT aan te vullen, zoals de MOST-analyse (Mission, Objectives, Strategies and Tactics) en de SCRS-analyse (Strategy, Current State, Requirements and Solution), waarover we in andere artikels meer zullen vertellen.

Als u begeleiding nodig heeft bij dit proces, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.